Turte – Desert facut in ziua de Ajun.

Anul acesta m-am decis. Am facut turte, sau “Scutecele Domnului”. Acea ” baclava ” cu foi coapte pe plita. ( Asa le-am spus celor de aici din Ardeal )

Adevarul este ca aceste turte sunt un desert facut doar de Craciun si mai mult in Moldova. ( desi am prietene din Campulung si Suceava, care nu stiau de aceasta reteta )

Nu prea gatesc, dar si cand gatesc imi iese bine 😛 Asa ca, anul acesta am sunat-o pe mama din Auchan si am intrebat-o de ce ingrediente am nevoie sa fac turtele. Mama, pentru ca este inventiva si nu vrea sa stea foarte mult in bucatarie mi-a zis ca imi pot lua foi de placinta ( NU foietaj ) sa le las sa se incalzeasa, sa dezlipesc fiecare foaie si sa le pun pe plita ( what???? de unde plita :)) ) apoi mi-am amintit de gratarul de la Ikea, e ideal pentru acest desert 😛

Luam foile si le punem 2-3 minute pe plita, pe o parte si pe alta, ideea e sa se rumeneasca, sa se faca acea foita asa prajita/maro/neagra 🙂

grtgr

Apoi 400 de grame de miez de nuca, 2 linguri de zahar, 2 lingurite de coaja de portocala, 1 sticluta de vanilie, o sticluta de rom.

Pentru sirop, pentru ca acest desert este foarte zemos ( ca o savarina ) avem nevoie de 500 ml de apa, 2 linguri de zahar si inca o sticluta de rom – toate aceste ingrediete se pun pe foc, sa dea un clocot.

Urmeaza sa punem intr-o tava : 2 foi de placinta, apoi un strat de sirop, apoi un strat uniform de nuca, apoi o singura foaie, sirop, nuca si tot asa 🙂 As sugera ultimul strat sa fie cu nuca.

fee

De nerabdare am taiat desertul chiar dupa 30 de minute :

gfgfg

Pe voi va sfatuiesc totusi sa-l mancati de pe o zi pe alta 🙂 Sper sa va placa si la anu` in prag de Sarbatoare sa-l faceti si voi.

ghgfhfghg

Puteti sa-mi urmariti activitatea si pe :

Comments are closed.